Isnin, 28 Disember 2015

ALAHAN TERUK SEMASA KEHAMILAN

Menghadapi alahan pada trimester pertama adalah perkara biasa bagi kebanyakan wanita. Namun demikian, alahan setiap orang itu pastinya berbeza. Istilah 'morning sickness' kerap digunakan bagi mewakili alahan ibu hamil ini. Namun demikian, tidak semua orang yang akan menghadapi alahan pada sebelah pagi. Bergantung kepada individu itu sendiri. Ada yang akan merasa alahan pada waktu pagi dan ada yang waktu petang. Jadi, jangan bandingkan diri anda dengan orang lain ye.

Oh, ye kehamilan di trimester pertama menuntut ibu-ibu untuk menjaga diri dengan baik sekali. Jadi, dalam letih lesu melayan alahan loya dan muntah, jangan abaikan kesihatan diri dan keperluan rehat bagi ibu yang sedang hamil di trimester pertama.

KENAPA ALAHAN BERLAKU?

Alahan berlaku kerana berlakunya peningkatan kadar hormon dalam badan ibu hamil yang turut bertindak balas dengan hormon-hormon yang terhasil sepanjang kehamilan tersebut. Alahan berlaku juga dikaitkan tindakbalas atau respons badan kita dengan peningkatan hormon human chorionic gonadotropin, hCG hormone semasa hamil.






Jika kita perhatikan graf, hormon hCG ni mula meningkat naik pada usia kehamilan empat minggu dan memuncak pada minggu ke-12 dan mulai menurun pada minggu ke -16. Bermakna alahan kita mula berkurang pada usia kehamilan empat bulan ke atas. Jadi jangan risau jika kita mengalami loya dan alahan semasa hamil kerana ia adalah reaksi badan kita terhadap hormon baru yang terhasil semasa kita mengandung.

BAGAIMANA MENGATASI ALAHAN YANG TERUK


1. Tidur dalam keadaan perut berisi

sebelum tidur, makan sebahagian kecil makanan asalkan kita tidak tidur dalam keadaan perut kosong. Jika kita tidur dengan perut kosong, keadaan ini boleh menyumbang kepada perasaan loya di pagi hari.

2. Ambil Makanan Ringan selepas bangun tidur
Bila dah bangun tidur, bersegera mengambil makanan ringan. Makanan ringan tu boleh jadi biskut kering, buah-buahan, roti atau apa sahaja yang membuka selera anda waktu itu. Tapi jangan ambil nasi sampai tuga pinggan pulak ye bangun-bangun dari tidur.Kesian perut awak beb..Hihi

3. Minuman panas di awal pagi
Ambil secawan minuman panas yang berkhasiat seperti Koko Panas, COklat panas dan sebagainya untuk membantu mengatasi anda mengalami alahan yang teruk

4. Hindarkan bahan yang mempunyai bau tajam
Biasanya ibu hamil sangat alah dengan bau-bauan yang sangat kuat. Macam tini dulu, satu kepantangan kalau tercium bawang yang sedang ditumis.Kompem akan rasa nak muntah. Apa bahan yang menjadikan anda mual? Anda pasti lebih tahu kerana setiap kita mempunyai lahan yang berbeza kan?

5. Jeruk, Mangga dan limau nipis untuk dicium semasa loya
Pastikan bekalann jeruk atau potongan mangga sentiasa bersama anda. Lagi satu yang best kalau tetiba rasa nak muntah boleh cium limau nipis cepat-cepat. Masa tini peknen dulu tini suka cium beras untuk hilangkan loya. Tak tau lah nape.Hihi.


Apa pun yang anda lakukan untuk mengatasi alahan, pastikan badan sentiasa bertenaga agar bekalan nutrien yang sepatutnya dapat disalurkan kepada baby kita. Oh ye, ibu hamil di trimester pertama boleh amalkan kurma banyak-banyak ye. Kurma akan memberi tenaga segera kepada badan kita.





Nak lagi mudah, apa kata amalkan je Qaseh Adinda untuk bekalan tenaga segera ibu-ibu semua. Kenapa ye?

SESUDU QASEH = SEBIJI KURMA

Jadi lebih mudah kan.Tak payah kunyah, just telan je.Untuk anda yang ingin mendapatkan produk kesihatan sepanjang kehamilan, boleh cuba set kehamilan Qaseh iaitu Qaseh Adinda dan Sole





Jangan lupa hubungi tini seperti di bawah ye.


KARTINI JUSOH
Pengedar Qaseh Gold
0142907448

Sabtu, 26 Disember 2015

TANDA-TANDA AWAL KEHAMILAN UNTUK TIGA BULAN PERTAMA

Menerima kehadiran cahaya mata baru biasanya memang merupakan perkhabaran indah yang ditunggu. Namun, dalam usia awal kandungan, kita akan berdepan dengan beberapa tanda awal kehamilan yang sangat biasa dilalui oleh semua wanita mengandung. Berikut tini kongsikan beberapa tanda awal kehamilan untuk tiga bulan pertama kandungan.

TANDA-TANDA AWAL KEHAMILAN UNTUK TIGA BULAN PERTAMA

1. mual dan muntah (morning sickness)
Istilah ini sangat sering kita dengar dan hampir semua wanita hamil akan melalui morning sickness. Biasanya perasaan mual dan loya ini melalui masa puncaknya di awal pagi dan ada juga pada lewat petang. Bergantung kepada keadaan ibu yang mengandung.

bagaimana menghadapi morning sickness?
Yang paling penting ibu-ibu perlu memastikan perut mereka tidak kosong terlalu lama. Kerapkan pengambilan makanan dalam kuantiti kecil. Contohnya bekalkan biskut-biskut atau coklat untuk senggang masa antara waktu makan. Jika alahan anda terlalu teruk sehingga hilang selera makan, dapatkan makanan yang boleh anda telan sekalipun bukan makanan yang mengenyangkan. Contohnya jika kita hilang selera makan nasi dan lauk pauk tetapi hanya dapat makan epal dan buah-buahan lain. Makanlah buah-buahan tersebut sekalipun mungkin tidak mengenyangkan tetapi tetap mendapat khasiat yang baik untuk kandungan kita.

2. Deria bau yang lebih kuat
ini saya akui kerana sekalipun orang di sekeliling kita tidak menyedari sesuatu bau ibu mengandung memang akan dapat menghidu dengan jelas. Hihi. Nasiblah kalau bau badan suami pun tak dapat nak dielak.

3. Kerap buang air kecil
ini adalah perkara biasa kerana salur kencing yang memang hampir dengan rahim wanita. Apabila mengandung, rahim wanita memang sedang berkembang dan membesar dan ini mempengaruhi kekerapan ibu-ibu untuk membuang air kecil. Jadi adalah normal untuk ibu-ibu hamil kerap ke tandas tau.

4.Kepenatan melampau.
Biasanya kepenatan melampau ni pun antara yang dipanggil alahan. ada sesetengah ibu yang akan merasa selalu mengantuk dan badan nak berbaring je. Bila baring mula mata tu nak terpejam je ye. Tu pun antara alahan yang kerap melanda ibu-ibu hamil di awal kehamilan.

Tini ni baru mengandung sekali.Jadi tak banyak sangat lagi pengalaman yang boleh dikongsi. Tapi kalau ingat balik, memang saya ni jenis yang agak teruk alahannya.Penat, letih dan lesu memanjang. masak pun dapat.Makan pun tak selera.Kronik sikit alahan sehingga kandungan 4 bulan lebih..hihi,.Tu masa Azra dulu la.



Untuk pembaca blog saya yang bergelar wanita hamil, tahniah.Tini doakan segala urusan sepanjang kehamilan akan dipermudahkan.Oh ye, jangan lupa suburkan anak-anak kita dengan akhlak al-Quran dan bacaan Al-Quran ye.

Bagi yang ingin mendapatkan makanan tambahan untuk kecergasan dan mengatasi alahan serta keletihan melampau, Qaseh Gold menawarkan Qaseh Adinda dan Sole. Gabungan set kehamilan ini banyak membantu ibu-ibu hamil di trimester pertama menghadapi alahan dan memberi tenaga tambahan.





Untuk mendapatkan set hamil Qaseh, boleh hubungi tini segera. InsyaAllah, tini akan consult sepanjang pengamalan anda dengan produk kami.

Hubungi tini segera ye.

SAYA AMAL, SAYA KONGSI, SAYA JUAL

KARTINI BINTI JUSOH
014-2907448

https://www.facebook.com/tini.kartini.140

Khamis, 3 Disember 2015

MAKANAN UNTUK WANITA HAMIL TRIMESTER PERTAMA

Assalamualaikum dan salam berqaseh untuk semua. 

Pagi ni tini teringin untuk kongsikan beberapa makanan terbaik yang boleh wanita hamil trimester pertama ambil. Yang penting perlu untuk kita faham bahawan makanan sangat mempengaruhi kita sebagai wanita yang sedang mengandung serta boleh mempengaruhi kandungan kita. Kenapa pemakanan penting dalam trimester pertama?

Makanan yang diambil pada tiga bulan pertama kandungan akan mempengaruhi perkembangan dan kesihatan janin yang dikandung.Diet yang sihat dan seimbang adalah sangat penting untuk mereka terutamanya makanan yang mengandungi Vitamin A, folat dan karotena. Alahan teruk sehingga tiada selera makan?

Itu adalah perkara normal untuk seorang ibu hamil. Alahan yang teruk menunjukkan bahawa perkembangan anak dalam kandungan adalah baik dan sihat. Namun demikian, ibu yang bijak mesti kreatif mempelbagaikan gaya masakan yang dapat memenuhi selera ibu mengandung.


MAKANAN UNTUK WANITA HAMIL TRIMESTER PERTAMA

1. sayur-sayuran
Sayuran hijau mengandungi folat atau nutrisi penting untuk pertumbuhan sel. Folat yang diperolehi secara semulajadi boleh didapati dalam sayuran seperti bayam, sawi, brokoli dan asparagus.

Tak selera nak makan? Memang lah mana lah tekak kita nak terima kan? Cuba olah sayuran kita jadi salad, kerabu atau sup sayur sahaja.


2. Buah-buahan
Buaha-buahan adalah pilihan terbaik untuk ibu-ibu hamil yang sedang hilang selera makan. Sangat mudah untuk dimakan kan? Lagi pun dalam buah-buahan ni terdapat mineral dan vitamin yang dapat mengekalkan kesihatan janin kita.

Antara buah-buahan yang baik ialah kurma, epal, anggur, pisang dan lain-lain.


3. Susu dan produk tenusu
Susu adalah sangat penting ye. Protein dan Kalsium yang tinggi dalam susu akan membantu pembentukan sel tulang untuk janin yang dikandung. Perkembangan sel memang sangat pesat untuk tiga bulan pertama, jadi ibu-ibu memang kena perbanyakkan protein untuk membantu pembentukan sel anak-anak yang sedang dikandung.

4. Makanan tinggi protein
Bab ni tak susah sangat kan jika kita masih mengambil nasi setiap hari. Walaupun tak makan nasi terlalu banyak, pastikan lauk yang diambil seperti ayam, ikan dan lauk lain yang kaya protein diambil dalam portion yang lebih sedikit. 
Seperti yang saya sebutkan tadi, protein sangat penting pada tiga bulan pertama untuk pertumbuhan dan perkembangan sel kandungan anda.


Apa sahaja yang kita ambil pastinya memberi kesan kepada janin yang dikandung. Jika alahan anda terlalu teruk, cuba mabil makanan secara kerap dalam kuantiti kecil seperti biskut-biskut dan coklat. InsyaAllah cara ini mengurangkan rasa mual dalam diri kita.

Untuk makanan tambahan, suka untuk tini cadangkan Qaseh Adinda untuk anda yang sedang mengalami alahan teruk dan toada selera makan. Kandungan Qaseh Adinda yang sangat kaya dengan kurma dapat memberi tenaga segera untuk anda dan membekalkan pelbagai nutrisi terbaik dengan campuran pelbagai makanan sunnah di dalamnya. 







Untuk mendapatkan makanan tambahan untuk kehamilan trimester pertama anda, hubungi tini tanpa segan tau.

KARTINI JUSOH
Pengedar Qaseh Gold
0142907448


Isnin, 30 November 2015

INDAHNYA BERQASEH

Alhamdulillah, malam ni Allah izinkan saya kembali menulis. Kesibukan dengan tugasan harian di hujung tahun membantutkan masa saya untuk menulis. Seronok kembali menarikan tangan di atas keyboard.

Malam ni saya hanya ingin berkongsi kisah. Kisah tentang indahnya berQaseh. Bulan lepas, saya mengenali seorang customer dari page Ummi tiniey's shop. Katanya terlihat iklan tentang Qaseh sebelum ni dan berminat nak mencuba untuk anak-anaknya.

Saya sambut dengan baik. Bahkan saya yakin mungkin ini jalan terbaik yang Allah pilih untuk saya. Mungkin rezeki akan datang kan. Alhamdulillah, urusan jual beli berlangsung dengan baik. Bahkan customer tini ni seorang yang sangat humble.

Dalam indahnya kekalutan closing masa tu, saya mula menghantar order customer tini ni kepada stokis saya untuk urusan penyediaan produk dan pengeposan. Tapi tak tahu macam mana mata saya ni terkhilaf apabila alamat rumah beliau tertukar dari 14/10 menjadi 41/10. Biasanya kalausaya menggunakan khidmat poslaju sehari pun barang dah sampai. Contohnya hari ni pos, komfem esok barang dah sampai.

Alkisahnya barang customer saya ni dah berhari-hari tak sampai. So saya komfemkan alamat rumah dengannya.Katanya alamat dah betul. Saya dah mula gelisah. Tak pernah lagi sejak berqaseh ni jadi macam ni. Dulu masa jual kosmetik Kayla memang pernah juga berlaku.Tapi sebab customer tak de kat rumah dan posmen sendiri yang call sebab tak de orang nak ambil barang. Huhu. dalam hati ni berdebar sangat.

Alhamdulillah, pagi esoknya customer saya beritahu baru perasan no rumah yang salah. Bukan 41/10 tetapi 14/10..Hoho, berusaha lah saya menelefon pejabat pos Batu Caves beberapa kali. Alhamdulillah, selepas setengah jam mencuba baru lah kakitangannya mengangkat telefon. Selepas penukaran alamat, baru lah saya lega. Syukur juga semasa saya meminta maaf kerana kesilapan saya tu, customer saya ni sangat cool dan baik hati. Yang bestnya very soft spoken.

Syukur, esoknya Qaseh selamat sampai kepada customer saya ni. Terlalu banyak yang Allah ingin saya belajar dari pengalaman ini. Walaupun dihimpit masalah, namun saya yakin ukhwah yang terbina antara saya dengan customer ni menjadi lebih harum dengan kesantunan dan pekerti antara kedua-dua pihak. Saya masih teringat dengan bicara lembutnya, semua orang buat silap kak, tak pe.Syukur sangat, inilah antara keindahan yang saya dapat dengan berqaseh.

Biarpun masa berlalu ukhwah kami makin utuh apabila pada bulan November ni jugak, beliau membuat keputusan untuk sama-sama berqaseh dengan team kami yang sangat hebat. Satu keputusan yang saya sangat alukan dengan tangan dan hati terbuka. Welcome dear, jom sama-sama berqaseh dan sebarkan manfaat berqaseh kepada semua.

Ini gambar insan yang saya ceritakan tadi. Sabina Habib



Yang sedang mencari-cari suplement kenapa tidak mencuba Qaseh? Formulasi makanan sunnah dengan 7 jenis makanan sunnah yang hebat. Jom hubungi tini untuk setiap masalah yang dihadapi kerana sesungguhnya berqaseh itu indah. Kita yang menyantuni setiap ukhwah ini.

Salam berqaseh untuk semua.

KARTINI BINTI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
013 9924660 (SMS/WHATS APP/ CALL)

Isnin, 9 November 2015

TAMBAH ILMU MAKANAN SUNNAH DI HQ ANA EDAR

Assalamualaikum dan selamat pagi semua.Lamanya tak menaip dan bercerita.Harini cukup tujuh hari saya membiarkan sawang di blog. Kesian cinta hati saya ni. Pagi ni tini nak up pengalaman tini ke HQ Ana Edar buat kali pertama. Cinta dan qaseh untuk makanan sunnah ni buat tini sanggup ke HQ Ana Edar untuk menambahkan ilmu.

Kami bertolak dari Jerantut pukul 7.00 pagi, tu pun ingatkan dah lambat sangat. Maklumlah kali pertama nak ke HQ Ana Edar, tempat yang tak pernah kami sampai. Pagi tu sempat lagi goreng mee untuk breakfast kami bertiga. Pastinya berperisakan garam kristal Ana Edar. So breakfast awal pagi lagi dalam pukul 6.30 pagi. Lepas tu, tini mandikan Azra dan siapkan keperluan anak untuk dibawa. Kul 7.00 pagi kami mula turun dari rumah. Dalam hati berdoa juga supaya perjalanan kami dimudahkan.

Pukul 9.00 pagi kami masih berpusing-pusing mencari jalan ke HQ. Ikutkan GPS tu bukan main lagi tunjuk anak panah dekat je tapi asyik berulang ke jalan sama je. So saya call boss saya, Siti Nor Aisyah untuk dapatkan lokasi sebenar HQ.Alhamdulillah selepas berpusing-pusing tu kami selamat sampai ke HQ dalam pukl 9.20 pagi. Rupanya melalui jalan yang sama kami lalu tadi je.Huhu.

Alhamdulillah, walaupun sampai sedikit lewat tapi syukur terlalu banyak ilmu yang dikongsikan bersama. Perkara paling penting ialah sebagai seorang konsultan bagi produk Qaseh, setiap rania bertanggungjawab untuk mendalami ilmu makanan sunnah ni.Ilmu ni lah yang penting sangat untuk kita dalami dan sebarkan kepada umum. Bukan satu perkara mudah selepas menggalas tanggungjawab sebagai rania. 

Kami bermula dengan melihat kepada kebaikan yang ada pada setiap makanan sunnah yang terkandung dalam Qaseh Gold. Kurma dan madu sebagai ramuan utama memberi terlalu banyak kebaikan sampaikan tini sendiri rasa alahai ruginya kalau tak amal dengan konsisten qaseh-qaseh ni. Mampu tak kita makan kurma dan madu secara konsisten setiap hari? Tapi hanya dengan sebotol Qaseh, khasiat madu dan kurma akan diperolehi dengan optimum. 

Kami juga diingatkan bahawa Qaseh Gold bukan makanan sunnah. Tetapi Qaseh adalah formulasi makanan sunnah yang mampu memberi khasiat dari makanan sunnah itu sendiri. Qaseh juga bukan ubat! Qaseh adalah makanan tambahan yang mencukupkan keperluan nutrien kita sehingga mampu mengatasi dan merawat pelbagai masalah dan gangguan dalam sistem tubuh kita.

Puan Hasniza selaku Pengarah Eksekutif dan Penasihat Kesihatan kepada Qaseh Gold atau lebih tepat isteri kepada pemilik Syarikat Ana Edar adalah speaker pada hari tersebut. Saya sangat kagum dengan wanita kecil molek tetapi gagah dan yakin keperluan Qaseh Gold kepada umum. Ini menguatkan lagi semangat saya untuk menyebarkan kebaikan Qaseh kepada umum.



Dari khasiat semua makanan sunnah, kami beralih ke produk Qaseh Gold yang lebih spesifik. Masa ni Azra saya dah duduk tak diam. Mana yang sempat salin saya salin. Tapi tu lah banyak benda yang tak sempat sebenarnya.Asyik berkejar dengan Azra. Kejap gi usik anka orang. Kacau baby yang sedang tidur. Adoi aktif betul anak junior saya. Mujur lah pihak pengurusan memberikan ruang kepada anak-anak  kami usahawan Qaseh ni bermain-main dan berkawan.

Majlis ilmu ini tamat pada pukul 1.30 tengah hari. Terasa tak pausnya berbual dengan rakan-rakan niaga Qaseh dan bertukar-tukar cerita tentang kebaikan Qaseh kepada keluarga masing-masing. Memang majlis ilmu ini bukan sahaja menambahkna ilmu saya sebagai usahawan Qaseh tetapi melahirkan rasa kagum dengan syarikat bumiputera yang bersungguh-sungguh mengangkat makanan sunnah sebagai produk kesihatan terbaik.

Tini sertakan gambar-gambar sepanjang kami di sini ye. Bukan mudah nak sampai ke HQ dari Jerantut tau. Hihi.

Oh ye, entry akan datang tini akan sediakan pakej menarik utnuk anda yang berminat menjadi rakan niaga saya. Ayuh kita sebarkan kebaikan Qaseh kepada semua tau.


KARTINI JUSOH
KONSULTAN
QASEH GOLD JERANTUT
0139924660

Selasa, 3 November 2015

RESIPI MASAK IKAN SALAI DENGAN TEMPOYAK

Ok, malam ni tini nak share satu resipi yang tini belajar dengan orang Jerantut ni. Sejak duk Pahang ni, memang pandai lah saya makan tempoyak. Ikan salai pun dah makan sekarang ni. So malam ni tini nak share lah satu resipi yang tini belajar dari Pahang. Resipi masak lemak ikan salai, erm..sedap tau.

RESIPI UNTUK MASAK LEMAK TEMPOYAK

1.Ikan salai
2. kunyit hidup
3. 2 batang serai
4. asam keping
5. daun kunyit
6. garam dan gula secukup rasa
7, bawang dan kuching
8. Bawang dan cili kering.

1. CUCI IKAN SALAI
Mula-mula pastikan ikan salai dibersihkan bersih dan kering. Ikut petua orang lama boleh cuci menggunakan tepung gandum. Salut tepung kepada ikan. Biarkan sekejap dan cuci. Kemudian ambil asam limau nipis dan perah ke dalam air berisi ikan salai tadi. Bersihkan dan toskan ikan yang disalai

2. Tempoyak ikan salai
Kisar bawang, cili api hingga hancur
Tumiskan bahan kisar  sehingga masak dan naik bau

3. Masukkan serai yang ditindik bersama dengan asam keping. Kemudian masukkan ayam dan tunggu sehingga ayam masak. Tempoyak, Garam dan perisa dah boleh dimasukkan semasa kuah nak menggelegak. Saya pilih garam masakan Ana Edar tau.

4. Masukkan santan dan biarkan sehingga kuah mendidih. Kemudian hirisan daun kunyit ditabur ke dalam periuk.Sedap baunya bila daun kunyit ditabur. Tunggu sekejap dan padamkan api.

Bestnya bila dihidang panas-panas dan dimakan dengan nasi kosong. Wow, boleh ke laut diet kita.Haha..



SELAMAT MENCUBA!!


Isnin, 2 November 2015

RAHSIA NAK KURUS DENGAN SIHAT

Assalamualaikum semua!!
AHH.. saya sudah miss beberapa hari untuk update blog. sibuk dengan kertas-kertas peperiksaan yang perlu disetel segera. Tapi malam ni tini nak share rahsia nak kurus dengan sihat bersama Qaseh.
Beberapa hari ni asyik hujan memanjang. Badan dah rasa lain macam, hobi mengunyah pun bermula. Makan dan makan tanpa puas.Sangat merisaukan saya. So saya bercadang berkongsi rahsia nak kurus dengan sihat yang dicuba sendiri oleh rakan-rakan saya.

RESIPI NAK KURUS

1. Tetapkan matlamat. Berapa kilo yang kita nak turunkan? Terus pandang ke depan tanpa berpaling lagi.

2. bersemangat- sentiasa berfikiran positif dan menguatkan semangat dengan pelbagai cobaan makanan yang sedap-sedap

3. Konsisten hokey- jangan arini je nak makan setengah senduk nasi, esok ko balun 3 senduk nasi semata-mata nak balas dendam,hihi 

4. Jangan malas nak sediakan resipi dan rahsia nak kurus dengan sihat ni ok.

5. Minum air kosong banyak10x

RAHSIA NAK KURUS DENGAN SIHAT

1. sole
2. air kosong
3. lemon

Ni sahaja yang anda perlukan. sediakan 1.5 liter air kosong. Campurkan 5 ml sole ke dalam air tersebut. lepas tu, ambil lemon dan hiris. Masukkan hirisan lemon ke dalam campuran air bersole tadi.

Pastu, sila kurangkan kuantiti nasi yang anda makan. Banyakkan sayur sebagai alternatif untuk memenuhkan pinggan anda. 
Kalau dulu biasa ambil 2 pinggan nasi, kurangkan sehingga jadi setengah pinggan nasi je. Tapi pastikan air bersole yang direndam bersama lemon diminum sebanyak mungkin. At least 3 liter tau.





Please korang, konsisten ok. Amalkan dalam sebulan dan cuba lihat kesannya.




Jom, kita sama-sama cuba ye. Yang paling penting, kesihatan kita terjaga.

Nak tau lagi tentang set kurus Qaseh? Jangan lupa roger tini.
Oh ye, COD Qaseh di sekitar Kuala Krau, Jerantut dan Bandar Pusat.


KARTINI JUSOH
Pengedar Qaseh Gold
0142907448







Khamis, 29 Oktober 2015

PUNCA BATU KARANG DAN CARA MENGATASINYA

Statistik menunjukkan bahawa penduduk Asia mempunyai kebarangkalian sebanyak 10-20% mempunyai kebarangkalian untuk menghidap batu karang. So, kita kaji apakah punca berlakunya batu karang dan cara mengatasinya.

APA ITU BATU KARANG



Batu karang selalu dijumpai di bahagian atas saluran kencing. Apabila terdapat bahan-bahan asing tertentu yang mempunyai kepekatan yang tinggi, maka ia akan membentuk kristal yang dikenali sebagai batu karang.

PUNCA BATU KARANG

1. Berlaku kepekatan tinggi pada air kencing. Ini berlaku kerana kekurangan cecair dalam badan

2. Jangkitan pada salur kencing yang berulang kali

3. terdapat halangan pada saluran air kencing seperti pembesaran kelenjar prostat, takungan air kencing akan menyebabkan berlakunya jangkitan dan pembentukan batu karang yang berulang-ulang


TANDA, SIMPTOM DAN GEJALA PENYAKIT BATU KARANG

Batu karang di buah pinggang yang kecil tidak menyebabkan kesakitan.  Mungkin boleh dijumpai secara tidak sengaja melalui ujian ultrasound dan sebagainya. 

Batu karang yang kecil mungkin boleh keluar sendiri tanpa merasai kesakitan.Namun ada sesetengah kes, batu yang kecil juga boleh menyebabkan kesakitan pada bahagian belakang hingga ke kemaluan. 

Sesetengah pesakit akan merasa sakit pada bahagian testikal atau sepanjang zakar semasa membuang air kecil.

Bagi pesakit batu karang yang agak besar, pesakit akan rasa sentiasa sakit dan jika jangkitan kuman telah berlaku boleh menyebabkan pesakit demam berterusan.

BATU KARANG DAN QASEH GOLD

Qaseh Gold menawarkan Qaseh Kekanda untuk merawat masalah batu karang. Berikut tini sertakan testimoni pesakit batu karang.




Untuk mendapatkan produk Qaseh, boleh hubungi tini seperti di bawah

KARTINI BINTI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
013 9924660


Rabu, 28 Oktober 2015

RESIPI AYAM GORENG VERSI AYAM PENYET SARAWAK

Ayam Goreng!! Saya ni suka makan ayam goreng. KFC ialah salah satu favourite ayam saya. Tapi mana mampu nak makan ayam KFC setiap hari. Masa tini di Sarawak, tini biasanya membeli ayam dan makanan basah di kedai seorang auntie Iban ni. Dia memang jual ayam dan produk halal. Siap ada sijil HALAL Jakim lagi. Huish..bukan senang nak duduk di Sarawak, soal halal haram ni tak boleh amibil mudah.

Kalau ke kedai auntie ni memang tak sah la kalau tak duduk melepak lama sikit. Kat kedai auntie ni ada macam-macam katalog tau. Rorine, tupperware, Giacoma dan macam-macam lagi lah..
Boleh la cuci-cuci mata walaupun tak de supermarket kat Marudi tu.

Masa lepak-lepak ngan auntie ni kan, dia ada share satu resipi ayam goreng Crispy yang best tau. Simple dan sangat sedap. Pertama kali try terus jadi tau. Haha. Tapi sekarang dah banyak kali try sebab encik suami pun suka juga resipi ayam goreng ni.


RESIPI AYAM GORENG VERSI AYAM PENYET SARAWAK

Bahan-bahan

1. Ayam goreng, boleh boptong besar, belah 4 atau tini lagi suka potong kecil.Senang nak makan kan..
2. Serbuk lada putih (white pepper)
3. Bawang putih (ditumbuk halus)
4. tepung jagung
5. Minyak masak
6. Garam secukup rasa

CARA MASAK

1. Bersihkan ayam dan tos sehingga nampak agak kering, Sebab lepas tu kita nak lumur tepung kan. Tak nak tepung tu cair.
2. Selepas ayam ditos agak kering, gunakan garfu untuk cucuk semua bahagian ayam. Kita cucuk untuk bantu penyerapan garam dan serbuk lada putih
3. Ok, pas cucuk guna garfu tu kita dah boleh lumurkan garam secukup rasa dan juga serbuk lada putih kepada ayam.
4. Langkah seterusnya ambil bawang putih yang ditumbuk halus dan lumurkan pula pada seluruh ayam.
5.Biasanya tini biarkan selama 10-15 minit. APa ye orang kata, perap dulu ayam tu biar serasi bersama
6. Panaskan minyak masak yang banyak di dalam kuali. Kuantiti minyak tu agak-agak boleh tenggelamkan ayam yang kita goreng
7. Pastikan minyak betul-betul panas, kemudian sederhanakan api
8. Sebelum masukkan ayam dalam minyak panas, lumurkan ayam tadi dengan tepung jagung
9. Masak sehingga warna ayam nampak crispy-crispy sikit.

Yeah, ayam dah siap..




Boleh dimakan begitu sahaja atau dengan nasi panas-panas.Sedap wei..Selamat mencuba!!

KARTINI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
0139924660










Selasa, 27 Oktober 2015

TEKANAN DARAH TINGGI SEMASA HAMIL

Tekanan darah tinggi semasa hamil boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Sehingga kini punca sebenar berlakunya tekanan darah tinggi semasa hamil masih tidak diketahui. Jadi tekanan darah tinggi semasa hamil boleh berlaku kepada sesiapa sahaja.




SIAPA MEMPUNYAI PERATUS TERTINGGI UNTUK MENGALAMI TEKANAN DARAH TINGGI?

1. Wanita yang mengandung buat pertama kali
2. Wanita yang berusia kurang 20an
3. Wanita yang berusia lebih 40 tahun
4. Mempunyai sejarah darah tinggi dalam keluarga
5. Wanita hamil kembar
6. Wanita yang mengalami masalah kerosakan buah pinggang

TIPS-TIPS UNTUK MENGATASI TEKANAN DARAH TINGGI SEMASA HAMIL

1. Amalkan pemakanan yang seimbang
2. Amalkan senaman ringan mengikut kemampuan
3. Banyakkan minum air kosong
4. Kurangkan pengambilan garam biasa
5. Rehat yang sentiasa cukup
6. Elakkan stress atau tekanan di tempat kerja
7. Elakkan minuman berkafein

APAKAH KESAN KEPADA BAYI

Apa yang dikhuatiri ialah perkembangan bayi akan merosot di mana bayi dilahirkan sangat kecil.

BAGAIMANA QASEH GOLD MEMBANTU MASALAH TEKANAN DARAH TINGGI SEMASA HAMIL




Kehadiran minyak Zaitun, Zaafaran dan kurma sebenarnya mengawal masalah tekanan darah tinggi pesakit. Manakala Sole diambil untuk melancarkan penyingkiran toksid sekaligus meningkatkan kadar penyerapan nutrien di dalam Qaseh Adinda.

Gabungan Qaseh Adinda dan Sole akan membantu pesakit tekanan darah tinggi semasa hamil.
Jadi, jangan ragu-ragu untuk mencuba set Qaseh untuk merawat tekanan darah tinggi.

Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi saya seperti di bawah.


KARTINI JUSOH
Pengedar Qaseh Gold
0142907448


Isnin, 26 Oktober 2015

RESIPI JEMPUT-JEMPUT IKAN BILIS

Assalamualaikum..
Resipi jemput-jemput ikan bilis!!. Hihi simple je tajuknya tapi inilah feveret tini. Biasanya kalau kat rumah, buat jemput-jemput tini cuma masukkan gandum,air, garam dan ikan bilis. Namun sejak menyewa di Marudi dan serumah dengan geng-geng yang pandai menikmati makanan dapatla tini variasikan makanan. Macam mana nak variasikan makanan? Encik Google kan ada!Hihi.

RAHSIA JEMPUT-JEMPUT ENAK

Bahan-bahan

1. Gandum
2. Air
3. Ikan bilis
4. Bawang besar (Holland)- mayang
5. Daun sup
6. Ubi kentang
7. Soda bikarbonat
8. Garam
9.Lobak

Cara memasak

1. Gandum biasanya tini masukkan 2 cawan ke dalam mangkuk.
2. Masukkan air masak dengan perlahan sambil kacau dengan tangan atau senduk
3. Masukkan bawang besar yang dimayang, ikan bilis, soda bikarbonat dan ubi kentang yang dihiris nipis.
4. Kacau sehingga sebati. Selalunya tini kacau sehingga gandum tu serasi dengan air yang mana tepung gandum jadi sedikit cair
5. Biarkan lebih kurang 10-15 minit. Biarkan adunan mengembang dan bertindak balas dengan soda bikarbonat
6. Kemudian baru masukkan daun sup yang dihiris nipis. Kemudian, masukkan lobak merah yang dihiris nipis dan halus untuk memberikan warna pada jemput-jemput kita
7. Masukkan garam secukup rasa
8. Sedia untuk digoreng

RAHSIA JEMPUT IKAN BILIS GARING DAN SEDAP

Semasa panaskan minyak pastikan minyak dipanaskan dengan sempurna dan kuat.
Kemudian, bentukkan jemput-jemput anda mengikuat acuan yang dikehendaki. Masukkan ke dalam kuali yang sangat panas dan minyak yang banyak. Kecilkan api menjadi sederhana dan biarkan sehingga warna jemput-jemput bertukar keemasan menunjukkan ia telah garing.
Saya lebih suka membalik-balikkan jemput-jemput supaya tidak terlalu garing dan jadi keras.

Dah siap, bolehlah dihidangkan kepada yang tercinta



Oh ye, sebelum berpisah bagi yang ingin mendapatkan produk Qaseh, jangan segan untuk hubungi tini ye.

kartini jusoh
013 9924660


QASEH JUNIOR UNTUK SISTEM IMUN ANAK LEBIH KUAT

Assalamualaikum..Musim jerebu ni fokus kita pastikan untuk anak-anak.Apa yang kita risau? Kita kena pastikan sistem imun anak-anak lebih kuat. Jadi, tajuk entry tini malam ni ialah Qaseh Junior untuk sistem imun anak lebih kuat.

APA ITU SISTEM IMUN?
Sistem imun ialah satu sistem struktur dan proses biologi dalam badan manusia yang melindungi badan manusia serta melawan penyakit.

APA KESAN PENGGUNAAN UBATAN ATAU ANTIBIOTIK PADA SISTEM IMUN

Sistem imun ialah sistem semulajadi pada tubuh untuk melawan penyakit. Apabila antibiotik digunakan, antibiotik hanya membantu sistem antibodi semulajadi untuk berfungsi dalam jangka masa yang pendek. Sedangkan realiti yang berlaku, sistem imun semulajadi kita akan tertindas untuk jangka masa panjang akibat penggunaan antiniotik

APA KESAN PADA ANAK?
Apa yang merisaukan kita ialah jika anak sering diberikan antibiotik, sistem imun anak akan lemah untuk jangka masa yang lama. Oleh itu, adalah lebih baik kita membiarkan sistem imun anak menjadi kuat dengan menggunakan bahan semulajadi.

QASEH JUNIOR UNTUK SISTEM IMUN YANG KUAT

Qaseh Junior ialah ramuan hebat yang terhasil dari bahan-bahan semulajadi. Ianya sangat kaya dengan gabungan pelbagai makanan sunnah yang dapat memenuhi keperluan nutrien dalam badan anak-anak.

ramuan qaseh junior


Kalau dikaji kandungan Qaseh Junior, ramuan habatus sauda dan gam Arab adalah ramuan yang meningkatkan sistem imun anak-anak kita. DItambah lagi dengan kehadiran kurma, madu, delima, ginko, dan zaitun yang mempunyai fungsi antioksidan. Ini akan menggalakkan sistem imun lebih kuat.

KENAPA SAYA SAYANG QASEH JUNIOR?

Inilah pilihan yang tini ada semasa anak sulung tini yang kerap demam. Mungkin kerana dia adalah penghidap jantung berlubang maka sistem imunnya sedikit lemah berbanding bayi lain. Bayangkan bagaimana setiap bulan penambahan berat Azra hanya beberapa ratus gram sahaja sedangkan bayi lain lebih sekilo setiap bulan. Tini berusaha memberikan Junior seawal 5 bulan 28 hari memandangkan ini sahaja pilihan ikhtiar yang tini ada. Alhamdulillah, Azra sangat serasi dengan Junior. Berkat istiqamah dan harapan yang tidak pernah putus, Azra dah jarang demam, kurang selesema mahu pun sakit. 

Saya tahu bukan Qaseh Junior yang menyembuhkan anak saya tetapi Kuasa Allah. Namun kerana ikhtiar saya, maka jalan itu dimudahka Allah. Saya bersyukur kerana ditemukan dengna Qaseh Junior.

Dengan harga mampu milik, serta khasiatnya yang tak ternilai saya yakin Qaseh Junior adalah piliahn tepat untuk anak-anak kita. Hari ini kita berkira untuk mengeluarkan demia kesihatan anak-anak.APa akan jadi jika esok anak kita tidak sihat?Bolehkan wang mengembalikan kesihatan nya semula.

"MENCEGAH ITU LEBIH BAIK."

Untuk sebarang pertanyaan, boleh hubungi tini seperti di bawah. Jika anda berada sekitar Jerantut, Bandar Pusat dan Kuala Krau boleh hubungi tini untuk penghantaran. Tapi jangan risau jika berada di luar kawasan tersebut, pos kan ada!!

SAYA AMAL, SAYA KONGSI DAN SAYA JUAL

KARTINI BINTI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
014 2907448





Sabtu, 24 Oktober 2015

PENGASINGAN SISA PEPEJAL UNTUK KITAR SEMULA

Pengasingan sisa pepejal untuk kitar semula telah pun dimulakan pada 1 September 2015. Pengasingan sisa pepejal dilakukan bertujuan untuk:

1. Mengelakkan pembuangan bahan yang boleh dikitar semula. 

2. Mengurangkan jumlah sisa pepejal yang perlu dihantar ke tapak pelupusan

3. Mengurangkan peruntukan wang negara untuk proses pelupusan sisa bahan pepejal.

APA YANG PERLU KITA ASINGKAN?

1. sisa baki
Sisa baki termasuklah sisa dapur, sisa makanan, bahan-bahan kotor dan lampin pakai buang

2. Kertas

3. Plastik

4. Lain-lain
Lain-lain yang dimaksudkan ialah tin aluminium, kaca atau seramik, bahan fabrik, getah dan kulit, sisa elektronik dan sisa berbahaya seperti tin aerosol dan sebagainya.

KEBAIKAN KITAR SEMUALA BAHAN

1. Menjimatkan sumber Alam
Pembuatan kertas memerlukan penebangan pokok bagi menghasilkan kertas. Dengan usaha kitar semula ini maka kertas yang dikitar dapat digunakan semula

2. Mengelakkan pencemaran
Dengan melaksanakan program kitar semula semua penduduk berusaha mengasingkan sisa pepejal dan ini boleh menghalang pembuangan bahan pepejal ke tempat yang tidak sepatutnya seperti di sungai dan sebagainya.

3. Memupuk sikap cintai alam 
Dengan meneydari kepentingan kitar semula, kita akan sedar bahawa kitar semula akan dapat menyelamatkan berapa batang pokok daripada ditebang.

Biasanya pungutan sisa bahan pepjal ini berlaku beberapa kali seminggu. Untuk kitar semula, ia akan diambil untuk sekali seminggu sahaja manakala untuk sisa baki akan diambil untuk dua kali seminggu


Ayuh kita sama-sama jayakan misi kerajaan untuk menyelamatkan bumi hijau kita.
SELAMAT MENJALANKAN TANGGUNGJAWAB MASING-MASING

KARTINI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
013-9924660

TANDA-TANDA DENGGI UNTUK ANDA SEGERA DAPATKAN RAWATAN

Assalamualaikum..Tanda-tanda demam denggi untuk anda segera dapatkan rawatan!! Ini adalah tajuk pilhan tini malam ini. Pagi tadi semasa tini berada dalam kelas tambahan, group Qaseh kami yang hebat kongsikan satu testimoni best tentang seorang customernya yang menghidap denggi. Hasil istiqamahnya berikhtiar akhirnya keputusan positif diperolehi.

Jom kita lihat dan kenali apakah itu denggi.

APA ITU DENGGI?
Demam denggi ialah satu jangkitan melalui virus dan akan tersebar atau merebak melalui gigitan nyamuk Aedes. Terdapat empat virus yang menyebabkan denggi iaitu DEN 1, DEN 2, DEN 3 dan DEN 4. Seorang pesakit denggi boleh dijangkiti berulang kali sekiranya dia terdedah kepada virus demam denggi.

Ayuh kita kenali beberapa tanda demam denggi untuk anda segera dapatkan rawatan sebelum terlambat.

TANDA DAN SIMPTOM DEMAM DENGGI

1. Biasanya pesakit akan demam selepas 3-14 hari digigit nyamuk.

2. Demam denggi akan menyerang secara mendadak  seperti demam yang disertai dengan sakit-sakit badan yang sangat teruk atau sakit kepala yang sangat kuat dan sakit lain-lain bahagian badan secara mengejut.

3. Demam yang sangat panas sehingga mencecah 41-42 darjah Celcius.

4. Boleh menyebabkan sakit-sakit sendi dan otot bagi orang dewasa dan juga boleh menyebabkan sawan di kalangan kanak-kanak.

5. Timbulnya ruam-ruam selepas demam 4-5 hari

6. Muntah dan hilang selera makan

BAGAIMANA PETUA NAK HILANGKAN DENGGI

1. Sup Ketam
ni yang selalu tini dengar. cari ketam dan masakkan sup ketam untuk pesakit.

2. Jus Daun Betik
Kena ambil daun betik yang dah nampak tua sikit. Pastu renus dan perah utnuk dapatkan air perahannya sahaja. Jus yang sangat pahit ini dikatakan sangat mujarab!

BAGAIMANA QASEH MEMBANTU PESAKIT DEMAM DENGGI



Gabungan Sole dan Qaseh Adinda atau Kekanda telah membantu menambah baik antibodi dalam badan. Sekaligus meningkatkan sistem imun pesakit. Bahkan kandungan Sole yang terdiri daripada 84 mineral serta kandungan Qaseh yang sangat baik membantu menyembuhkan pelbagai punca penyakit. Selain itu kedua-duanya membantu membekalkan nutrien dalam badan yang banyak hilang sejak demam akibat selera makan yang teruk.

Bagi anda yang berminat untuk mencuba Qaseh bagi rawatan denggi, sila hubungi tini seperti di bawah. Oh ye, penghantaran boleh dilakukan di skeitar Jerantut, Kuala Krau dan Bandar Pusat.
Manakala bagi anda yang berada di luar kawasan yang saya nyatakan saya boleh poskan menggunakan pos laju.



KARTINI BINTI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
013-9924660 (SMS/WHATSAPP)

Khamis, 22 Oktober 2015

SET KESUBURAN QASEH BANTU PASANGAN YANG INGINKAN ANAK

Assalamualaikum dan salam berQaSeh untuk semua.

Set kesuburan Qaseh bantu pasangan yang inginkan anak. Itu tajuk entry tini malam ni. Tini sangat teruja apabila mendapat testimoni-testimoni pengguna yang buat hati kami, para pengedar Qaseh bahagia. Bila tini kongsikan testimoni-testimoni yang membawa khabar indah pengguna yang sudah mengandung, sebenarnya kami tak mampu pun nak menyorok perasaan gembira kami. Maka kami sebarkan testimoni-testimoni ini untuk kami sebarkan manfaat Qaseh dan membantu lebih ramai pasangan yang inginkan anak.


APA ITU SET KESUBURAN QASEH?

Set kesuburan Qaseh mengandungi tiga produk iaitu
1. Qaseh Kekanda untuk para suami
2. Qaseh Adinda untuk para isteri
3. Qaseh Sole untuk suami dan isteri

BAGAIMANA SET KESUBURAN QASEH MEMBANTU PASANGAN YANG INGINKAN ANAK

1. QASEH KEKANDA- kaya dengan pelbagai makanan sunnah serta ditambah dengan herba terpilih seperti Guarana, Tribulus, dan Ashwaganda. Membekalkan tenaga, melancarkan perjalanan darah serta meningkatkan kuantiti serta kualiti sperma.

2. QASEH ADINDA- Selaian kaya dengan pelbagai makanan sunnah Adinda juga dilengkapi dengan Passiflora, manjakani dan pegaga. Adinda membantu menstabilkan hormon, mengatasi masalah dalaman wanita dan memperbaiki sistem rahim wanita 

3. QASEH SOLE- membantu menjadikan badan kita neutral dan menyingkirkan semua toksin dalam tubuh kita.

KELEBIHAN BEBERAPA BAHAN DALAM SET KESUBURAN QASEH

1. Madu- kaya dengan mineral dan asid amino untuk membekalkan nutrisi kepada sistem peranakan kita sekaligus dapat merangsang fungsi ovari kita/

2. Sireh - membina dan menguatkan rahim dan sistem peranakan

3. Kurma - menyokong pembentukan sel darah merah yang sangat diperlukan oleh mereka yang sedang cuba untuk hamil.



TESTIMONI - TESTIMONI BEST SET KESUBURAN...








Nak cuba set kesuburan qaseh gold??hubungi tini melalui sms/whatsapp

KARTINI JUSOH
Pengedar Qaseh Gold
014 2907448

Rabu, 21 Oktober 2015

TESTIMONI RESDUNG YANG BUAT HIDUNG TAK TERSUMBAT LAGI

Testimoni resdung yang buat hidung anda tak tersumbat lagi. Assalamualaikum dan selamat malam semua. Tu tajuk yang tini nak share kan dengan semua. Malam ni malama berlepak-lepak selepas sehari suntuk berkursus tadi. Sementara tini layan whastapp dari group Qaseh kami tetiba masing-masing keluarkan testimoni-testimoni indah yang tersimpan sendiri-sendiri. Rupanya banyak testimoni resdung yang meletops tau.

Nak tahu tentang resdung? meh klik di sini




Resdung ni jika tidak diatasi segera memang boleh membawa kesan negatif kepada kita. Resdung bukan saja menyebabkan muka berjerawat dan gatal-gatal tetapi memberi kesan lebih teruk.

Untuk itu, tini mengesyorkan semua penghidap resdung untuk mencuba sendiri kebaikan produk Qaseh Gold.
Jika anda ingin mencuba boleh hubungi tini ye.

So, kita layan beberapa testimoni menarik untuk anda, penghidap resdung di luar sana.





SET RESDUNG QASEH

# QASEH ADINDA/KEKANDA

#QASEH SOLE





Untuk mendapatkan produk Qaseh anda boleh hubungi saya seperti berikut


KARTINI JUSOH
Pengedar Qaseh Gold
0142907448(sms/whatsapp)

Selasa, 20 Oktober 2015

TIPS ANAK TIDUR LEBIH AWAL SETIAP MALAM

Assalamualaikum..

Pernah tak hadapi situasi seperti tini, Badan dah rasa sangat penat tapi anak masih tak nak tidur. Jam dah menunjukkan pukul 10 malam pun dia masih kuat bermain?

Semalam semasa pulang dari kerja, badan tini dah rasa sangat penat. Sampai je di rumah, tini terus telan dua sudu Qaseh Adinda. Untuk tenaga dalaman, sebab badan dah rasa sangat penat. Alhamdulillah, Azra pula pulang dari rumah pengasuh asyik tidur memanjang sehingga jam hampir pukul 7.00 malam baru bangun. Bila dah tidur lama waktu petang, waktu tidur malamnya dah mula berganjak.

Malamnya selepas makan malam, saya temankan Azra bermain sehingga jam hampir ke pukul 11.00 malam. Pukul 11.00 malam saya tutup lampu tapi Azra masih bermain dengan leka. Dia tak nak pun join saya untuk tidur.Sudahnya kul 11 lebih malam baru tidur. Adoi, saya rasa mata saya ni dah tak boleh nak dibuka lagi.Huhu. So saya belajar satu perkara penting, jangan biarkan Azra lena lama sangat di waktu petang.Oh, tak sanggup dah tidur lebih dari jam 10.00 malam. Ok, jom kita kongsikan tips yang boleh diamalkan sama-sama ye.



TIPS TIDURKAN ANAK LEBIH AWAL

1. Tetapkan masa tidur anak anda untuk setiap malam. Katakan kita nak anak kita tidur paling lambat pun pukul 9.00 malam.So siapkan anak untuk masa tidurnya.

2. Sediakan suasana untuk tidur. Biasanya tini akan tutup lampu on time la pukul 9.00 malam. Tutup lampu, TV, semua dah ada di tempat tidur dan sediakan susu serta bantal peluk Azra.

3. Apabila berada di tempat tidur, diam dan jangan layan anak bermain. Kadang-kadang anak-anak ni tak nak tidur sebab ingat nak main je. Jadi kita buat tak tahu je dengan semua mainannya dan kalau dia ajak kita berbual pun diamkan aje.

4. Kurangkan waktu tidur siang. Yang ni sangat penting. Kalau tidur tengah hari ok lagi untuk Azra tidur lama. Tapi bukan waktu petang. Kalau Azra dah terlajak tidur petang tu memang kompem la tidur malamnya kan lewat

5. Sibukkan anak di siang hari. Kalau hujung minggu tini akan atur masa tidur Azra jam 11 pagi dan 3.00 petang. Jadi sebelum kul 5.00 petang memang biasanya dia dah bangun. So ada masa untuk Azra bermain-main sehingga jam 9.00 malam. 9.00 malam tu adalah masa yang tepat untuk dia berasa kembali penat dan memerlukan rehat.

6. Pastikan rutin yang kita lakukan setiap hari adalah sama supaya anak dengan sendirinya sedar masa tidur mereka. Jika dilakukan dengan berterusan anak akan mudah rasa mengantuk pada masa yang sama setiap malam.

Ok, itu sahaja daripada tini malam ni.Sempena jerebu ni, jangan lupa upkan pengambilan Qaseh Junior untuk anak-anak kita ye. Untuk sebarang pertanyaan berkaitan Produk Qaseh Gold, jangan lupa untuk hubungi tini terus seperti di bawah.


KARTINI BINTI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
013 9924660

Isnin, 19 Oktober 2015

CARA MENGATASI HB RENDAH SEMASA MENGANDUNG

Assalamualaikum semua. 
Salam berqaseh untuk semua pembaca..:)

Malam ni tini terlambat mengisi ruangan blog ni sebab baru selesai dengan kelas online yang diadakan oleh mentor-mentor hebat kami dalam Group Qaseh. Alhamdulillah, terlalu banyak lagi yang perlu saya belajar untuk jadi kental, tahan cabaran dan berjaya dalam bisnes. Subhanallah, indahnya berQaseh.

Malam ni tini nak kongsikan masalah hemoglobin rendah semasa hamil. Petang tadi semasa skroll fb tini, ada seorang sahabat yang bertanyakan tentang HB rendah semasa hamil. Jadi malam ni kita bincang-bincang sikit lah ye.

APA ITU HB RENDAH?

Masalah hormon yang tidak stabil semasa mengandung menyebabkan ibu hamil berdepan dengan pelbagai masalah sama ada bacaan HB yang rendah, GDM atau kencing manis dan sebagainya lagi.
HB rendah bermaksud berlaku penurunan paras hemoglobin dalam darah kita.Hemoglobin adalah pigmen yang berwarna merah yang terdapat dalam sel darah merah manusia. Kekurangan kandungan hemoglobin atau diistilahkan sebagai anemia boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara.

PENTINGKAH HEMOGLOBIN?

Ya. Hemoglobin bertanggungjawab untuk bergabung dengan gas oksigen dan membawa oksigen untuk digunakan di bahagian badan yang memerlukannya. Penurunan paras hemoglobin dalam darah boleh mengakibatkan kurangnya Oksigen yang boleh diangkut ke dalam badan seterusnya. Yang paling dirisaukan ialah jika berlaku Hb rendah semasa mengandung, oksigen tak dapat dibekalkan secukupnya kepada bayi. Kalau kekurangan oksigen berlaku di otak boleh menyebabkan kecacatan atau kerencatan akal.

PUNCA BERLAKUNYA HB RENDAH

Biasanya HB rendah berlaku akibat kurangnya zat Besi dalam badan. Zat besi membantu pembentukan hemoglobin. Kekurangan zat besi dalam badan boleh berlaku akibat pemakanan yang tidak sihat serta penyerapan zat besi yang sangat lemah dalam badan.

Selain puncanya nya disebabkan oleh zat besi, HB rendah juga boleh berlaku kerana penyakit genetik seperti talasemia.

HB rendah juga boleh berlaku akibat kehilangan darah yang banyak seperti akibat kemalangan, semasa haid dan sebagainya.

TANDA-TANDA IBU HAMIL YANG ANEMIA/ HB RENDAH
1. ibu cepat penat dan sentiasa keletihan
2. mudah pening dan pucat berterusan
3. semput, sesak nafas dan jantung berdegup kencang

CARA MENGATASI HB RENDAH

1. Memastikan pengambilan diet makanan yang seimbang 
2. Memperbanyakkan makanan yang mengandungi zat besi seperti bayam, kerang, brokoli dan lain-lain.



3. Ikhtiar dengan qaseh gold

Suka untuk saya memperkenalkan produk Qaseh yang dapat mengatasi masalah HB rendah. 
* penggunaan Qaseh sole 
* penggunaan Qaseh Adinda

Qaseh Sole adalah garam bukit yang mengandungi 84 mineral termasuk zat besi.
Manakala Qaseh Adinda adalah gabungan pelbagai makanan sunnah. Makanan sunnah seperti kurma sebenarnya mempunyai kandungan zat besi yang sangat tinggi.

APAKAH YANG BERLAKU JIKA KEKURANGAN OKSIGEN 

1. melahirkan bayi pra matang
2. anak bermasalah selepas dilahirkan
4. kandungan boleh gugur
4. ibu sentiasa termengah-mengah

INGIN MENDAPATKAN SET QASEH NI?

Untuk anda yang berada sekitar Jerantut, Bandar Pusat, Jengka dan Kuala Krau.Penghantaran akan dilakukan setiap hari. Kalau jauh-jauh tu, tini cas sket ye tuk duit minyak.hihi. Namun demikian, tini juga menggunakan pos laju untuk penghantaran qaseh-qaseh kita ke seluruh Malaysia. Pm tini untuk mendapatkan qaseh-qaseh ye.

KARTINI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
014-2907448

Ahad, 18 Oktober 2015

TIPS KESELAMATAN SEMASA DI TAMAN PERMAINAN

Assalamualaikum semua.

Petang tadi kami suami isteri bawa Azra ke taman permainan I-city,Jerantut. Sebenarnya tini baru beberapa kali bawa Azra ke taman. Semenjak disahkan sebagai pesakit jantung berlubang, doktor ada nasihatkan kami supaya Azra tidak terlalu terdedah kepada orang ramai kerana dikhuatiri jangkitan kuman.Lagi pun Azra tak cukup kuat untuk melawan kuman tersebut. Tapi tini yakin dengan Qaseh Junior yang Azra amalkan akan dapat meningkatkan sistem imun Azra.

Rasanya Azra baru ke taman ni dalam 5 ke 6 kali. Tak lah ke taman setiap minggu. Tengok keadaan abah dia juga, sibuk atau tidak kan.
Tapi Azra ni memang sangat seronok bila tengok ramai orang. Kadang-kadang dia gelak kuat bila tengok gelagat kawan-kawan di taman yang sedang berkejar dan sebagainya.

Taman I-City adalah taman yang menjadi tempat beristirehat untuk seisi keluarga.Bahkan tini rasa taman ni memang glamer untuk mereka yang tinggal berhampiran dengan Jerantut.Bila dipakaikan kasut semasa di taman, Azra dah mula menggelepar nak turun.Bukan setakat berjalan bahkan ikut sama berlari dengan kumpulan kanak-kanak lain.

Azra ni tak lah excited sangat nak cuba permainan tapi lagi seronok ikut kawan-kawan berlari.Saya pun masih tak yakin sangat dengan kekuatan kaki dia untuk berlari. So memang tini akan ikut je ke mana dia nak pergi.

Bila melihat sekeliling seronok juga tau. Menyelami dunia kanak-kanak yang memang nak bebas dan sentiasa "NAK" aje tanpa memikirkan keselamatan mereka.
Jom kita lihat beberapa tips untuk keselamatan anak semasa di taman permainan.

1. Selalunya aspek pakaian la. Pastikan pakaian anak sesuai untuk ke taman permainan. Tini selalu pastikan sesuai tak pakaian Azra nak ke taman. Selalunya tini pakaikan seluar panjang. Nak lindungi bahagian lutut Azra supaya tak mudah terluka jika jatuh

2. Peka. Ibu bapa memang kena peka sama ada permainan yang akan dinaiki anak adalah selamat. Lalai boleh mengundang padah. Kalau permainan yang berbuju tajam tini sedayanya nak elak Azra dari bermain. 

3. Awasi anak-anak semasa mereka bermain.Mana tahu ada yang bertolak-tolak semasa berebut mainan dan sebagainya.

4. Peti First Aid yang kecil boleh sentiasa diletakkan dalam kereta.

5. Nasihat kan anak-anak yang membawa basikal supaya tidak ikut campur dengan kanak-kanak yang tiada basikal. Risau kan kalau terlanggar dan sebagainya,

6. Doakan anak sentiasa selamat dunia dan akhirat. Doa ibu bapa kan mustajab.

7.Alwiz beware dan berjaga-jaga sebab sekarang ni banyak sangat kes anak hilang kan..

So, tini belanja gambar yang kami sempat snap tadi. Seronok tengok anak gembira.



Ni gambar hari berbeza.Seronok main buih.


ok, tini rasa setakat ni dulu untuk malam ni.Jika dipanjangkan usia, tini akan dipertemukan lagi di ruangan ini..

Jom Sihat
SIHAT ITU JIHAD


KARTINI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD
0139924660

Sabtu, 17 Oktober 2015

TIPS BERMAIN DENGAN BAYI ANDA

Assalamualaikum semua.

Malam ni tini sedang menggodek dan mencari idea untuk tips bermain dengan bayi anda. Bila Azra dah makin besar ni tini pun dah konfius nak belikan mainan yang macam mana. Selalu terfikir, apa yang tini boleh buat untuk perkembangan otaknya. Lepas berjaya menggodek beberapa blog, tini nak share kan sedikit bagaimana kita boleh bermain dengan bayi dari dia kecil sehingga usia dua tahun

TIPS BERMAIN DENGAN ANAK

1. USIA 1-3 bulan
Perbanyakkan aktiviti menggunakan VISUAL nya. Sama ada kita nak letakkan mainan yang berwarna terang-terang atau apa sahaja yang mommies boleh buat untuk melihat bagaimana respons anak apabila melihat sesuatu. Ni tini sertakan contoh mainan yang boleh menggerakkan mata anak kita as latihan untuk visualnya.



2. USIA 7-9 bulan
Perbanyakkan komunikasi dengan anak. Pada usia sebegini anak-anak kita sudah mula mengumpulkan data dan maklumat bahasa kita. Dia sudah mula cuba untuk memahami percakapan kita dan yang bestnya bila kita berbisik, kita akan dapat lihat  respons mereka seolah-olah cuba mendengar dan cuba memahami. :)

3. USIA 10-12 bulan
Pada usia yang makin meningkat, kita tingkatkan kemahiran motor anak-anak seperti kemahiran memegang, merasa dan membina. Aktiviti seperti ini mudah mengembangkan IQ anak-anak.


4. USIA 13-15 tahun
Pada usia sebegini, kita dah boleh start ajar anak konsep-konsep asas dan mudah seperti huruf, nombor, huruf jawi, bentuk, warna  dan lain-lain.



5. USIA 16-18 bulan.
Meningkatkan keupayaan anak dengan kemahiran mengenalpasti seperti memperdengarkan bunyi-bunyi dari binatang yang berbeza

 6. USIA 19-21 bulan
Anak-anak sudah cukup besar untuk memahami bahawa mereka kena hidup dalam keadaan teratur dan bersih. Kita bimbing kereka untuk mengemaskan semula mainan dan menyimpan di tempat asal

7. USIA 22-24 bulan
Kita perbanyakkan aktiviti yang dapat melatih anak-anak untuk berimaginasi dan membimbing mereka untuk membina impian dengan usaha keras.




Oh ye, sebelum tini berundur bagi ibu-ibu dan bapa-bapa sekalian, jika anda ingin mendapatkan produk yang dapat memberi jaminan kesihatan serta meningkatkan IQ anak-anak, boleh hubungi saya dengan segera.


Qaseh Junior adalah pilihan terbaik untuk anak-anak.Selain meningkatkan tahap kesihatan anak ia juga dapat mengatasi pelbagai masalah kesihatan yang lain.

KARTINI JUSOH
KONSULTAN QASEH GOLD ANDA
0139924660